вторник, 10 октября 2023 г.

ПIСТ

 






ОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

 

 

   Про диявола та його ангелів сказано: «Цей рід не може вийти інакше, як від молитви та посту» (Марк 9.29).

   Фарисеї любили постити напоказ (Матв 6.16, Лука 18.12).

   Ісус же казав, що піст повинен бути таємним і непомітним для людей (Матв 6.16-18). Такий піст кращий за явний.

   Ніхто не має права нікого змушувати постити чи призначати піст. Це особиста справа християнина.

 

   Зі словника: Пост (по-єврейськи «цом» - צום) – період, коли людина нічого не їсть і не п'є.

 

   Приклади постів:

 

Матв 4.1-2 - пост Христа призвів до перемоги над дияволом

Есф 4.16 - пост Естер привів до перемоги над Аманом

Йона 3.1-10 - проповідь Йони з постом запобігла руйнуванню Ніневії

 

   ПІСТ У СКОРБІ ЗБІЛЬШУЄ СИЛУ МОЛИТВИ. Поститься лише той, кому дозволяє здоров'я, коли вважає за потрібне і є потреба.

 

   Справжній угодний Богові піст - це не тільки один піст. «Ось піст, який Я вибрав: розірви кайдани неправди, розв'яжи узи ярма, і пригноблених відпусти на волю, і розірві всяке ярмо; поділи з голодним хліб твій, і бідних, що блукають, введи в дім; коли побачиш голого, одягни його, і від однокровного твого не ховайся. Тоді відкриється, як зоря, світло твоє, і зцілення твоє скоро зросте, і твоя правда піде перед тобою, і слава Господня буде супроводжувати тебе» (Іс 58.6-8).

 

У яких ситуаціях необхідний (доречний) пост?

 

- Піст супроводжував молитви покаяння (Неєм 9.1-2).

 

- Пост на знак печалі та скорботи (2 Сам 1.12; Зах 8.19). Піст 4-го місяця - з нагоди руйнування міста Єрусалима (Єр 52.6). Піст 5-го місяця - з приводу спалення храму (Єр 52.12-13). Пост 7-го місяця -

на згадку про умертвіння Годолії (Єр 41.1-2). Піст 10-го місяця - початок облоги міста (Єр 54.4).

 

- Особистий піст, під час труднощів (Пс 109.24; 34:13; 2 Сам 12.16).

 

- За часів, коли вороги загрожували Ізраїлевому народові (1 Сам 7.6; Езд 8.21).

 

- Господь закликав до поводження з постом та молитвою (Йоїль 2.15).

 

- Христос постом приготував Себе до служіння (Лука 4.2).

 

- Учні з постом і молитвою вирішували проблеми у церкві (Дії 13.2-3).

 

 

У наші дні також необхідний піст. Які ж причини існують сьогодні, що Господь закликає нас практикувати піст?

 

 • Покаяння з постом та молитвою.

 

<< Але й нині ще говорить Господь: Зверніться до Мене всім серцем своїм у пості, плачі та риданні. Роздирайте серця ваші, а не одежу вашу, і зверніться до Господа, Бога вашого; бо Він благий і милосердний, довготерплячий і багатомилостивий і жалкує про лихо>> (Йоїль 2.12-15).

 

• Пост необхідний, щоб пробудити духовність Божого народу.

 

<< Об'єднуйтесь у пості та молитві, щоб Бог щедро наділив вас мудрістю, яку Він обіцяв дати тим, хто просить у Нього>> (Е.Уайт, Поради щодо їжі та харчування, с.188).

 

<< Сьогодні і кожен день, аж до самого кінця часу народ Божий повинен бути наполегливішим і більш пильним, що покладається не на власну мудрість, але мудрість свого Вождя. Діти Божі повинні виділити дні посту та молитви. Не обов'язково повністю утримуватися від їжі, але їсти потрібно мало, причому найпростіші страви (Там само, с.188-189).

 

• Пост, щоб зрозуміти істину.

 

<< У Святому Письмі є важкі для розуміння тексти, які, якщо говорити словами Петра, невігласи та незатверджені у вірі будуть перекручувати до своєї смерті. Можливо, у цьому житті ми не зуміємо

пояснити сенс усіх місць священного писання, але жоден життєво важливий пункт практичної істини, не залишиться оповитим непроникною таємницею. Коли для світу настане, на Боже провидіння, час випробування істиною для нашого часу, люди будуть підготовлені Духом

Святим осягати Писання, навіть у пості та молитві, поки поступово не отримають одну ланку істини за іншою і не з'єднають їх разом у єдиний нерозривний ланцюг. Усі факти, які безпосередньо зачіпають порятунок душ, стануть настільки ясні та зрозумілі, що ніхто вже не буде

помилятися або ходити у пітьмі>> (Е.Уайт, Свідоцтва для церкви т.2, с.692).

 

Приклад із життя пророка нашого часу: <<... Такий настрій панував у наших лавах сорок років тому. Ми обтяжені душевними переживаннями, збиралися разом і молилися про єднання у вірі та вченні, бо знали, що Христос не поділяється. Збираючись, ми обирали для вивчення будь-який один текст із Святого Письма. Цим розмовам завжди булла властива піднесеність. Ми з благоговінням відкривали Біблію. Часто ми постили, щоб краще приготуватися до розуміння істини>> (Е.Уайт, Поради по їжі та харчування, с.187).

 

• Піст як оздоровча процедура.

 

Деяким набагато більше користі принесло б повне утримання від їжі, протягом одного або двох днів на тиждень, ніж незлічені медичні процедури та поради. Одноденний, щотижневий пост

принесе їм неоціненну користь>> (Там само, с.189).

<<Сьогодні, як ніколи раніше, нам потрібні мудрість та духовна проникливість. Об'єднуйтесь у пості та молитві, щоб Бог щедро наділив вас мудрістю, яку Він обіцяв дати тим, хто просить у Нього>> ( Там само, с.188).

Через пророка Йоіля, Господь покликає:

<<Але й нині ще говорить Господь: Зверніться до Мене всімсерцем своїм у пості, плачі та риданні. Роздирайте серця ваші, а не одежу вашу, і зверніться до Господа, Бога вашого; бо Він добрий і

милосердний, довготерпеливий і багатомилостивий і жалкує про лихо>> (Йоіль 2.12-13).

Таким повинен бути наш пост у ці останні дні. І лише після такого посту та покаяння, Господь виконає свої обітниці: <<І буде після того, (після подібної роботи звернення, вірші 12-15), ізолю від

Духа Мого на всяке тіло, і будуть пророкувати сини ваші та дочки ваші; старцям вашим будуть снитися сни, і юнаки ваші бачитимуть бачення. І також на рабів і на рабинь у ті дні ізоллю від Духа Мого>> (Йоіль 2.28-29).

 

 

    У православ'ї та католицизмі постом називають заборону на вживання деяких (скоромних) продуктів. Це два пісні дні на тиждень (середа і п'ятниця) і чотири тривалі пости, наприклад, великий пост перед Великоднем (50 днів) із забороною на м'ясні та молочні продукти та невеликими послабленнями за деякими числами. Хоча це не зовсім піст, а дієта, але доведено, що з медичної точки зору це сприяє очищенню та зміцненню організму.

   Так зване тренування духу з постом та голодуванням влаштовують собі буддисти, переважно ченці.

   У юдаїзмі є кілька календарних дат з постом тривалістю трохи більше однієї доби. Головним з них є пост у Йом-Кіпурі. Слід пам'ятати, що сухе голодування (без води) небезпечне, оскільки підходить не всім.

   Особливою оригінальністю відрізняються мусульманські пости і, зокрема, пісний місяць Рамадан. В останньому, що забороняє їжу та питво вдень цілий місяць, на жаль, сенсу і користі мало, навпаки, їжа в темний час доби, особливо пізно ввечері, може зашкодити здоров'ю.

 

                                                                             * * *

 

«Піст - не новий винахід, але коштовність батьків. Все, що відрізняється старовиною, поважно. Поваж сивину посту. Він сучасний людству».

                                                                                     Василь Великий

Комментариев нет:

Отправить комментарий