пятница, 13 октября 2023 г.

НАЙВИЩИЙ СУД

 






ТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТ



  «Ось тепер сприятливий час, ось тепер день спасіння» (2 Кор 6.2).

 

  Багато хто питає, що відбувається з тими:

 

- які чули про Ісуса лише приблизно чи спотворено

- які у своїх церквах не були наставлені в істинному християнстві через неприйнятну спрямованість проповідей

- які підроблялися під християн, але суть їхнього життя не відповідала біблійним статутам

- яких ми безуспішно намагалися євангелізувати, тому що не знайшли їх серцю правильного підходу або тому, що вони самі відкинули євангельську звістку

- які були залучені в свідомий атеїзм або в секти та лжевчення

- із сучасною молоддю, якій у школі навмисно подаються неправдоподібні відомості про Біблію і яка тому ніколи у своєму житті більше не звертається до питань віри

- нарешті, з тими, хто не з власної вини ніколи не мав можливості потрапити під вплив Євангелія

 

  Всі ці питання призвели до роздумів та виникнення різних угруповань, які стверджують, що після смерті можливий порятунок, або навіть взагалі виключають смерть. Ось деякі вчення щодо цього:

1. Послідовники вчення про всепрощення стверджують, що зрештою, після деякого суду всі без винятку стануть врятованими - Гітлер і Сталін, масони, нігілісти та спіритисти. Але Біблія каже, що «душа, що згрішає, помре» (Єз 18.4).

2. На думку католиків, душі померлих, котрі ще потребують очищення, потрапляють у «чистилище», перш ніж бути допущеними на небо. Це вчення було засноване Августином та папою Григорієм Великим. Припущення, що муки «страждаючих у чистилищі душ» можна скоротити молитвами живих, призвело в середні віки до виникнення відпущення гріхів і до поминання покійних. Це хибна думка, оскільки в смерті свідомого стану НЕМАЄ (Єкл 9.5-6,10) і в Писанні неодноразово зустрічається застереження проти молитов до мертвих і за мертвих.

3. Мормони допускають замісне (замість померлого) хрещення членів громади і, таким чином, порятунок невіруючих, навіть із минулих поколінь.

Але хрещення не рятує саме собою, а тим більше за інших.

4.Новоапостольська церква встановила «служіння мертвим», у результаті призначена нею ж сфера служіння її апостолів повинна поширюватися і світ мертвих. Передача рятівних дарів з цього світу в «тобічний» відбувається через посередництво померлих апостолів, які продовжують там рятівну діяльність. Але між Богом і людиною є лише один посередник - Христос (1 Тим 2.5), а не діва Марія, «святі» чи хтось інший.

5. Дехто тлумачить 1 Пет 3.18-20 так, що є якесь «царство мертвих» з метою спасіння.

За допомогою цих навчань намагаються дати надію перерахованим вище людям.

 

   Який же біблійний погляд на це питання - чи існує можливість порятунку після смерті?

 

   Бог не залишив це питання без відповіді.

 

   Виявляється, що подібні твердження справді помилкові. «Всі ми станемо на суд Христовий» (Рим 14.10). Це означає, що Бог доручив суд Своєму Сину, Який також у цьому суді є Ходатаєм, тобто адвокатом, за віруючих (1 Івана 2.1). Засуджено буде лише вчинене за життя, оскільки у мертвих думки взагалі відсутні (Пс 146.4). Пройти «судилище Христове» (2 Кор 5.10) доведеться всім без винятку віруючим, байдужим, вільнодумним, спокушеним, язичникам, коротше ВСЬОМУ ЛЮДСТВУ (Дії 17.31).

 

   Цей суд над усіма, починаючи з Адама, почався в 1844 році (Дан 7.9-10, 8.14; Об'явл 14.7). Таким чином, за смертю людини у певний час піде суд; ті, хто доживе до Другого пришестя, будуть засуджені при житті (Євр 9.27-28). Після смерті нічого змінити чи виправити вже НЕ МОЖНА. Саме про це, а не про потойбічний світ, і говорить притча про багатія та Лазаря.

 


   КРИТЕРІЇ СУДУ

 

   Божий суд безсторонній. Ніхто не отримає переваги і ніхто не буде обминутий (1 Петра 1.17, Рим 2.11). Бог ознайомив нас із вимогами. Ми будемо судимі виключно за біблійними стандартами: «Слово, яке Я говорив, воно буде судити його в останній день» (Іван 12.48). Ось найважливіші передумови суду з Писання:

 

1. Справедливість Божа. Нам слід бути впевненими, що «Вседержитель не перекручує суду» (Йов 34.12), бо Він є суддя праведний (2 Тим 4.8). У Нього немає збочень і спотворень, а лише істина і справедливість: «Господи Боже Вседержитель, правдиві та праведні суди Твої» (Об'явл 16.7). 

2. В міру нам довіреного. Поодиноких людей немає, і кожному з нас довірено по-різному. Не євангелізовані язичники мають лише слабке пізнання Бога, а саме через розгляд творінь (Рим 1.20) та через свідчення совісті (Рим 2.15), на відміну від тих людей, які змогли почути Євангеліє. У багатого інші можливості робити добро і сприяти поширенню Євангелія в порівнянні з бідним. Обдарований духовними талантами несе особливу відповідальність. Різниця і в тому, чи жив хтось при диктатурі з численними обмеженнями або у вільній країні. Господь каже: І від кожного, кому дано багато, багато і буде потрібно; і кому багато довірено, з того більше й стягнуть» (Лука 12.48). 

3. У наших справах. Бог знає справи кожного і «віддасть кожному по його справах» (Рим 2.5). До справ відносяться як вчинені вчинки (Матв 25.34-40), так і втрачені (ст. 41-46). Справи всіх людей заносяться до пам'ятних книг Божих і є критерієм оцінки на суді (Об'явл 20.12-13).

4. За нашими результатами. Все, що ми робимо в ім'я Ісуса (Лука 19.13), наша поведінка, дії, Біблія розцінює як неперехідний плід (Іван 15.16). Це основний критерій суду (Лука 19.16-27). Усі мертві справи згорять (1 Кор 3.15), тоді як «у кого справа встоїть, той отримає нагороду» (1 Кор 3.14).

5. За нашою любов’ю. Любов - особливий плід, бо вона більша за інші (1 Кор 13.13). Вона є виконанням морального Закону (Вих 20.2-17), який заснований на любові до Бога і до ближнього (Матв 22.37-40), а також до Ісуса (Іван 21.15). Слід відрізняти безкорисливу любов від розважливої: «Бо якщо ви любитимете тих, хто любить вас, яка вам нагорода?» (Матв 5.46). Фарисей Симон запросив Ісуса до себе в дім, але він навіть не дав Йому води омити ноги (Лука 7.44). А грішниця дорогим миром помазала Йому ноги. Вона знайшла прощення гріхів, оскільки полюбила Ісуса (Лука 7.47). Любов є плід Святого Духа (Гал 5.22), вона має велике значення для вічності. 

6. За нашими словами. За словами Ісуса, наші слова мають велике значення у вирішенні питання про вічність. Цей аспект суду ми, мабуть, найменше усвідомлюємо: «Кажу ж вам, що за всяке пусте слово, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь у день суду; бо від слів своїх виправдаєшся і від слів своїх осудишся» (Матв 12.36-37). 

7. За нашої відповідальності. Відповідальність закладена у нашій людській натурі від створення. Бог надав нам велику свободу, за яку ми самі несемо відповідальність, у тому числі й за спокусу. І хоча непослух Адама стався не з його волі, а через спокусу, йому довелося нести за це відповідальність. Оскільки спокуса у вірі призводить до смерті, біблійні застереження є особливо наполегливими (наприклад, Матв 24.11-13; Єфес 4.14,5.6; 2 Тим 2.16-18). На цій підставі не слід недооцінювати згубний вплив лжевчень. 

8. Щодо нашого ставлення до Ісуса Христа. Воно вирішуватиме результат справи. «Той, хто вірує в Сина, має життя вічне; а не віруючий у Сина не побачить життя, але гнів Божий перебуває на ньому» (Іван 3.36). Гріх приніс усім людям прокляття (Рим 5.18). Єдиним виходом з цього становища є наш зв'язок з Христом: «Отже, нині немає жодного засудження тим, які в Христі Ісусі живуть не за тілом, а за духом» (Рим 8.1).

 


   ВИРОК СУДУ

 

   За названими вище критеріями кожен буде судимий індивідуально. Жоден аспект життя людини не залишиться непоміченим.

 

    Як говорить вирок? Людство буде поділено на дві частини: «Входьте тісною брамою; бо широкі врата і широка дорога, що ведуть до смерті, і багато хто йде ними; тому що тісна брама і вузький шлях, що ведуть у життя, і мало хто знаходить їх» (Матв 7.13-14).

   Для нерішучих немає «золотої середини», або якоїсь нейтральної долі між порятунком чи смертю. Тільки врятовані та загиблі будуть різнитися наприкінці світу.

    Одним Господь скаже: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, успадкуйте царство, приготоване вам від створення світу» (Матв 25.34). А інші почують: «Не знаю вас, звідки ви… відійдіть від Мене, творці неправди» (Лука 13.25,27). У другій групі знаходяться не тільки воледумці та язичники, але й люди, які знали благу звістку Ісуса, але не були у нього в послуху. Вони здивовано вигукують: «Ми їли та пили перед Тобою, і на вулицях наших Ти навчав» (Лука 13.26). Такі приречені на повне знищення (Мал 4.1, Рим 6.23, Єз 18.4).


 

   НАША ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НАСЛІДКИ

 

   Отже, як показано у притчі про багатія і Лазаря та інших місцях Біблії, після смерті немає більше можливості врятуватися. Рішення слід прийняти в цьому житті, тому Господь Ісус каже: «Намагайтеся увійти крізь тісні брами!» (Лука 13. 24). На суді будуть відкриті книги Божі з усіма подробицями про наші справи в цьому житті (Об'явл 20.12). Блаженні ті, чиї імена записані у Книзі Життя. Нехристиянські релігії не мають рятуючої сили. Скiльки врятується з тих людей, які ніколи не чули Благої звістки, але шукали Бога (Дії 17.27) і прагнули до вічного життя і безсмертя (Рим 2.7), нам не відомо. Нам же, хто чув Євангеліє, не буде вибачення і «не уникнемо», якщо «зневажимо спасіння». Ми мали нагоду врятуватися.

 

 

   Зараз двері благодаті відчинені для всіх: «Ось тепер сприятливий час, ось тепер день спасіння» (2 Кор 6.2).

Комментариев нет:

Отправить комментарий