воскресенье, 15 октября 2023 г.

ЧИ Є ПРИРЕЧЕННЯ ?

 






????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

   Представниками вчення про Боже приречення були насамперед Августин та Кальвін. Це вчення вчить про Боже приречення, що кожна людина призначена або до віри, або до невіри, до порятунку або до смерті. Через ці дві наявні можливості йдеться про «подвійне приречення». Подивимося, що йдеться про це у Біблії.

   У відповідях на попередні питання особливо підкреслювалося значення волі людини у прийнятті її рішень. При цьому могло виникнути враження, що тільки людина є дійовою особою, тоді як Бог лише пасивно споглядає. Це, однак, не відповідає свідченню Біблії: «Отже, помилування залежить не від того, хто бажає і не від того, хто подвизається, але від Бога милуючого». Тут явно підкреслюється Божа дія.

   Таким чином, людина перебуває у незалежній, вільно дiючiй руці Творця, як глина в руці горщика: «А ти хто, людина, що сперечаєшся з Богом? Чи ж виріб скаже тому, хто його зробив: навіщо ти мене так зробив? Чи не має владу горшечник над глиною, щоб з тієї ж суміші зробити одну посудину для почесного вживання, а іншу для низького?» (Рим 9.20-21). Цим стає ясно, що свобода людини прийняти рішення завжди поєднується з вільним обранням Бога.

   Думка про обрання особливо підтверджується такими місцями Біблії:

Матв 22.14  -  «Бо багато званих, а мало вибраних».

Іван 6.64-65  -  «Але є деякі невіруючі з вас. Бо Ісус від початку знав, хто є невіруючими, і хто зрадить Його. І сказав: Тому й говорив Я вам, що ніхто не може прийти до Мене, якщо то не дано буде йому від Мого Отця».

Єфес 1.4-5  -  «Оскільки Він вибрав нас у Ньому, перш ніж творити світ, щоб ми були святі і непорочні перед Ним у любові, визначивши усиновити Собі через Ісуса Христа».

Рим 8.29-30  -  «Бо, кого Він пророкував, того визначив бути подібними образу Сина Свого, щоб Вiн був первородним між багатьма братами; кого Він визначив, того й закликав; а кого закликав, тих і виправдав; а кого виправдав, тих і прославив».

Дії 13.48  -  «Язичники, чуючи це, раділи та прославляли слово Господнє. І увірували всі, хто був спрямований на вічне життя».

 

   Що стосується біблійного розуміння приречення, то першорядне значення мають такі аспекти :

1. Час. Обрання відбувається в якийсь момент у минулому, задовго до нашого існування :

- насамперед створення світу (Єфес 1.4)

- до зачаття (Єр 1.5)

- від початку ( 2 Фес 2.13 )

2. Служіння. Обрання завжди включає служіння Богові. Так Бог, наприклад, обирає Соломона на будівництво храму (1 Хрон 28.10), коліно Левія - на священиче служіння (Повтор 18.5). Ісус обирає учнів на апостольське служіння (Лука 6.13, Дії 1.2), Павло стає «обраною посудиною» для сповіщення імені Господа язичникам (Дії 9.15), а всі віруючі обрані для принесення плоду (Іван 15.16).

3. Відсутність ліцеприйняття. Обрання відбувається НЕ за людськими заслугами та мірками. Бог особливу увагу приділяє малому: Ізраїль нечисленніший за всіх народів (Повтор 7.7), Мойсей був «людина не речиста» (Вих 4.10), а члени християнських громад, в основному, не належать до видатних людей (1 Кор 1.27-28).

4. До порятунку, а чи не на смерть. Що завгодно Богу - наше спасіння чи смерть?

Його наміри ясно виражені в наступних словах: «Як пастух повіряє стадо своє в той день, коли знаходиться серед стада свого розсіяного, так Я перегляну овець моїх і вивільню їх з усіх місць, в які вони були розпорошені в день хмарний і похмурий» (Єз 34.12). Мету Свого приходу на цю землю Ісус формулює так: «Бо Син людський прийшов врятувати загибле» (Матв 18.11). В Ісусі Бог сам відправляється на пошуки грішників, щоб врятувати їх для вічного життя. Боже бажання спасіння спрямоване до всього людства: «Бог хоче, щоб усі люди спаслися і досягли визнання істини» (1 Тим. 2.4). Про це бажання Бога свідчить і 1 Фес 5.9 : «ТОМУ ЩО БОГ ВИЗНАЧИВ НАС НЕ НА ГНІВ, АЛЕ ДО ОТРИМАННЯ ПОБАЧЕННЯ ЧЕРЕЗ ГОСПОДА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА».

   Стає ясним: між порятунком та обранням у Біблії є тісний, нерозривний зв'язок; і навпаки, між прокляттям та обранням ми такого зв'язку не знаходимо. Значить, БОГ НІКОГО НЕ ОБИРАЄ ДЛЯ ПРОКЛЯТТЯ.

   Бог знемилосердив серце фараона через його язичницьку завзятість, але не тому, що він був зумовлений до цього ще до свого народження. Біблія постійно попереджає, що буває «надто пізно», але про обумовленості до вічної смерті ніде не вчить. Покаравши Івана хрестителя, Ірод перевершив усі межі Божого терпіння, тому Ісус більше не відповідав на його запитання (Лука 23.9).

   Отже, справді й те, й інше : Бог обирає людей для спасіння; людина ж поставлена ​​перед відповідальністю ВИКОРИСТОВУВАТИСЯ ПОРЯТУВАННЯМ.

   Коли блудний син вирішив: «Встану, піду до мого батька» (Лука 15.18), його батько побіг йому назустріч (Лука 15.20). Коли ми приймаємо спасіння за своєю вільною волею, тоді збувається Божа обітниця: «Любов'ю вічною Я полюбив тебе і тому простягнув до тебе вподобання» (Єр 31.3) і «Я вибрав тебе перед створенням світу»фес 1.4).

   Перш ніж ми приймаємо Господа у своє серце, Він уже давно прийняв нас. Бог чекає і цінує наше навернення, але воно було б неможливим без Його милості (Рим 9.16). Тільки Господу відомо, у скількох людях взаємодіють Божі благовоління (Фил 2.13) і вільна воля (вірш 12).

Комментариев нет:

Отправить комментарий