понедельник, 8 января 2024 г.

СПОКIЙ

 






VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

 

 

1 Для дириґетна хору. На струнніх знаряддях. Псалом Давидів.  

2 Коли кличу, озвися до мене, Боже правди моєї, Ти простір для мене робив у тісноті... Помилуй мене, і почуй молитву мою!

3 Людські сини, доки слава моя буде ганьбитись? Доки будете марне любити, шукати неправди?  

4 I знайте, що святого для Себе Господь відділив, почує Господь, як я кликати буду до Нього!

5 Гнівайтеся, та не грішіть; на ложах своїх розмишляйте у ваших серцях, та й мовчіть!

6 Жертви правди приносьте, і надійтесь на Господа.

7 Багато-хто кажуть: Хто нам покаже добро? Підійми ж на нас, Господи, світло Свого лиця!

8 Ти даєш більшу радість у серці моїм, ніж у них, як помножилося їхнє збіжжя та їхнє вино молоде.

9 У спокої я ляжу, і засну, бо Ти, Господи, єдиний даєш мені жити безпечно!

 

    Як ви зрозуміли, цей псалом написав Давид. Є 150 псалмів, він написав приблизно половину з них.

    Тема псалма - стосунки з Богом. Тут йдеться про те, що ми звертаємося до Бога, коли нам важко (але я думаю, коли нам добре, в цьому також є необхідність), і про проблеми цього світу, і про те, що у Бога є особливий народ і як він має поводитися, про Божі благословення і про те, як Він відповідає на молитви, і в кінці - про те, що ми можемо бути спокійні, тому що в нас є Бог, такий сильний і добрий.

    З першого вірша ми дізнаємося, що це пісня, яку співали співаки разом із музикантами у храмі. У стародавньому світі та в стародавньому Ізраїлі було багато різних музичних інструментів (про них йдеться у Псалтирі), але, на наш жаль, про частину з них ми навіть не знаємо, як вони виглядали.

    Далі після цього йдеться про звернення до Бога у важкі часи, а також про те, що Він уже допомагав у минулому. Потім - заклик до суспільства віддати собі звіт і подумати добре, яка шкала цінностей є у нього, і якщо вона неправильна, треба змінити її і поставити Бога на перше місце - тільки Він та Його слово для нас є головним авторитетом.

    Бог вибрав групу людей і зробив із них Свій народ. Я думаю, що не вони обрали Його, а Він зробив перші кроки, так було, наприклад, у Єгипті. Це народ Ізраїля, до якого міг  приєднатися не тільки ізраїльтянин, а й будь-яка людина за своїм вибором. І завжди в молитві вони покликали Бога, а Він відповідав. Можливо, це буває не так, як ми хочемо (це була б трагедія). В відомій російській казці в однієї дівчинки була чарівна квітка, і вона попросила її, щоб усі іграшки у світі були її. Уявіть, що сталося, коли тонни іграшок прийшли до неї. Говорять ще так: якби Бог хотів покарати людей, Він би виконував усі їхні бажання.

    Особливий народ повинен по-особливому поводитися. Всі ми іноді гніваємось (всередині себе), але сказано, що при цьому ми не повинні грішити. Хоч гнів і природний, коли йдеться про щось погане, але головний принцип такий: ми повинні керувати нашим гнівом, а не він нами.

    І ще одна річ: те, що дуже важливо - ми повинні розмірковувати та молитися, шукати, те, що Бог вважає за правильне. І ще: всі жертвопринесення та ритуали в храмі важливі, але ще важливіші правильні вчинки та серце, присвячене Богові.

    Усю світову історію Бог ставився до людей з любов'ю та терпінням, незважаючи на те, що вони не тільки не дотримувалися Його заповідей, але, більше того, Його Самого не хотіли знати. І сьогодні відбувається те саме. Він любить не карати, а усіляко благословляти Своїх дітей. Але навіть у грішному суспільстві кожен, хто тільки захоче, може отримати ці благословення, вони поруч із нами, треба лише взяти. Як? Читати, що написано, як ми повинні ставитись до Бога і що робити, виконувати і бути щасливими.

    Бог дає людям багато радості. Це не каже, що віруючій людині завжди легко живеться. Але від віри залежить наше ВІДНОШЕННЯ до речей та до того, що відбувається. Ми, віруючі, іноді речі, які люди цього світу вважають поганими та тяжкими (хвороби, страждання), вважаємо благословенням. Не завжди ми розуміємо, чому з нами відбувається це, але в таких випадках треба виявляти терпіння.

    І останнє: мир Божий у душі - це не тільки щовечора без проблем і тиску лягати спати, це щось набагато більше: не боятися, завжди знати, що все, що є у нас, дав нам у подарунок наш Небесний Батько, Який також наш найближчий Друг. Коли ми маємо проблеми чи втрати, ми знаємо, що Він і тепер піклується про нас, а випробування наші не бувають нестерпними. Він приготував для нас новий світ, і увійти в цей світ може кожен, хто цього захоче. І в Біблії найпростішими словами є пояснення, як.

    Нехай Бог допоможе нам бути весь час з Ним, і зараз, і в майбутньому досконалому світі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий