четверг, 14 сентября 2023 г.

ДЕКАЛОГ

 






UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

 

 

Закон, проголошений тоді, не призначався виключно для євреїв. Бог надав їм честь бути охоронцями Його закону, який повинен був зберігатися як священна спадщина для всього світу. Принципи Десятислів'я поширюються на все людство, вони були дані всім як настанова і керівництво до життя. Десять коротких, всеосяжних і безсумнівних принципів висловлюють обов'язки людини стосовно Бога і до ближніх, і всі вони засновані на великому принципі любові. «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією силою твоєю, і всім розумінням твоїм, і ближнього твого, як себе самого» (Лука 10.27; див. також Повтор 6.4-5 ; Лев 19.18).  Докладно ці принципи представлені в Десятислів'ї, вони застосовні до всіх і кожного.

«Хай не буде в тебе інших богів перед Моїм лицем».

Єгова, Вічний, Сущий від початку, не створений, але Сам, що є Джерелом життя і Творцем всього, один гідний найвищого шанування та поклоніння. Тільки Всевишній може бути осередком людської любові чи служіння. Віддаючи своє серце чомусь іншому, ми тим самим обділяємо Господа своєю любов'ю, не віддаємо Йому належного служіння і творимо уявні божества.

«Не роби собі кумира і жодного зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу і що у воді нижче землі. Не вклоняйся їм і не служи їм».

Друга заповідь забороняє поклонятися істинному Богу, використовуючи ікони чи інші зображення. Багато язичницьких народів стверджують, що їхні зображення є лише образами або символами, за допомогою яких вони поклоняються Божеству, але Бог оголосив таке служіння гріхом. Спроба зобразити Вічного через матеріальні предмети знижує уявлення людини про Бога. Розум, відвернений від безмежної досконалості Єгови, більше буде прикутий до творіння, ніж до Творця. І оскільки поняття людини про Бога будуть занижені, то сама людина почне деградувати.

«Я Господь, Бог твій, Бог ревнувач». Близький і священний зв'язок Бога з Його народом символічно представлений шлюбними відносинами. Оскільки ідолослужіння є духовним перелюбом, то і незадоволення Господа з цього приводу відповідним чином названо ревнощами.

«Котрий карає дітей за провину батьків до третього та четвертого роду, що ненавидять Мене». Неминуче діти страждають від наслідків гріхів своїх батьків, але їх не карають за провину батьків, за винятком тих випадків, коли вони беруть участь у їхніх гріхах. Але діти зазвичай йдуть стопами своїх батьків. Через спадковість і завдяки особистому прикладу сини стають учасниками гріхів своїх батьків. Погані звички, збочені смаки, аморальність, так само, як і фізичні недуги і виродження, передаються у спадок від батька до сина і так до третього та четвертого роду. Ця страшна правда має допомогти людям порвати з гріховним способом життя.

«І той, хто творить милість до тисячі родів тим, хто любить Мене і дотримується заповідей Моїх». Друга заповідь, забороняючи поклонятися лжебогам, має на увазі поклоніння істинному Богу. Покарання тим, хто ненавидить Його, обіцяно лише до третього та четвертого роду, а милість тим, хто вірний у служінні Йому, - не до третього та четвертого роду, але до тисячі родів.

«Не вимовляй імені Господа, Бога твого, даремно; бо Господь не залишить без покарання того, хто вимовляє Його ім'я даремно».

Ця заповідь не тільки забороняє помилкові клятви і ті звичайні слова, якими люди бояться, але вона також забороняє нам недбало чи легковажно вимовляти ім'я Господа, не думаючи про його славне значення. Ми зневажаємо Бога і тоді, коли необдумано згадуємо Його ім'я у розмові, і тоді, коли в якихось незначних справах закликаємо Його у свідки, і тоді, коли часто даремно повторюємо Його ім'я. «Святе і страшне ім'я Його!» (Пс 111.9). Нам усім слід розмірковувати над величчю, чистотою і святістю Бога, щоб серце перейнялося свідомістю Його благородства, Його святе ім'я слід вимовляти з благоговінням та урочистістю.

«Пам'ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюй і роби всякі діла твої; а день сьомий - субота Господу Богу твого: не роби в нього жодного діла ні ти, ні син твій, ні дочка твоя, ні раб твій, ні рабиня твоя, ні худоба твоя, ні пришлець, що в оселі твоїй. Бо в шість днів створив Господь небо та землю, море та все, що в них; а в день сьомий спочив. Тому благословив Господь суботній день і освятив його».

Субота представлена ​​тут не як нове встановлення, а як день, який був затверджений під час творіння (Бут 2.2-3). Ми повинні пам'ятати про цей день і дотримуватися його на згадку про діяння Творця. Вказуючи на Бога як на Творця неба та землі, субота вчить нас розрізняти істинного Бога та всіх лжебогів. Всі, хто дотримується сьомого дня, доводять тим, що вони є шанувальниками Єгови. Таким чином, субота залишатиметься вічним знаменням вірності людини Богові. Четверта заповідь  єдина, що містить у собі ім'я та титул Законодавця. Це єдина заповідь, яка вказує, чиєю владою надано Закон. Таким чином, вона є печаткою Божою, яка додається до закону запорукою його достовірності та неухильності.

Бог дав людині для праці шість днів, і Він вимагає, щоб люди виконували свою роботу у ці шість робочих днів. У суботу не забороняються лише справи милосердя та невідкладної потреби. За хворими та страждаючими треба доглядати завжди, але зайвої роботи треба суворо уникати. «Якщо ти утримаєш ногу твою заради суботи від виконання забаганок твоїх у святий день Мій, і називатимеш суботу відрадою, святим днем ​​Господнім, що вшановується, і вшануєш її тим, що не будеш займатися звичайними твоїми справами, догоджувати твоїй забаганки ...» ( Іс 58.13). Але обмеження не закінчуються на цьому: «...і пустословити», - каже пророк. Ті, хто обговорює в суботу свої робочі справи або планує різні плани, в очах Бога анітрохи не кращі за тих, хто насправді працював у цей день. Для того, щоб свято святкувати суботу, ми не повинні навіть нашими думками зупинятися на чомусь земному. Ця заповідь поширюється на всіх, хто знаходиться в нашому домі. Усі домочадці повинні відкласти свої земні справи, доки не скінчиться субота. Усі повинні об'єднатись разом, щоб прославити Бога у святий день своїм добровільним служінням Йому.

«Шануй батька твого та матір твою, щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі».

Батьки мають право на таку любов та повагу, якими не користується ніхто інший. Сам Бог, поклавши на них відповідальність за душі, довірені їм, визначив, щоб у перші роки життя дітей батьки були для них замість Бога. І той, хто заперечує законний авторитет своїх батьків, відкидає авторитет Божий. П'ята заповідь вимагає від дітей не лише пошани, покірності та послуху стосовно батьків, але також і любові та ніжності, турботи про батьків, збереження їхньої репутації; вимагає, щоб діти були для них допомогою та втіхою у похилому віці. Дотримання цієї заповіді також має на увазі повагу до служителів, начальницьких, до всіх тих, кого Бог наділив владою.

Апостол каже: «Це перша заповідь з обітницею» (Єфес 6.2). Для Ізраїлю, який чекає швидкого поселення в Ханаані, дотримання цієї заповіді було запорукою довгого життя в обіцяній землі, але вона має ширше значення і поширюється на весь Ізраїль Божий, обіцяючи тим, хто виконує її, вічне життя на землі, звільненій від прокляття гріха.

"Не вбивай".

Це усі несправедливі дії, що сприяють скороченню життя; дух ненависті і помсти або потурання будь-якої пристрасті, яка веде до вчинків, що ранять інших, або змушує нас хоча б бажати їм зла (бо «хто ненавидить брата, є вбивця людини»); черстве, зневажливе ставлення до тих, хто потребує або страждає; будь-яке потурання собі або, навпаки, непотрібні обмеження або надмірна праця, що руйнує здоров'я, - все це більшою чи меншою мірою є порушенням шостої заповіді.

"Не прилюбодій".

Ця заповідь забороняє не тільки брудні і аморальні вчинки, але також хтиві думки і бажання або будь-яку іншу дію, яка веде до порушення таких. Від кожного вимагається чистота як зовнішнього життя, а й найпотаємніших намірів і почуттів серця. Христос, Який навчав поглибленому розумінню обов'язків людини по відношенню до Закону Божого, говорив, що нечиста думка чи погляд вважаються таким самим гріхом, як і злочинне діяння.

"Не кради".

Ця заборона включає як явні, і таємні гріхи. Восьма заповідь засуджує викрадення людей, работоргівлю та загарбницькі війни. Вона засуджує крадіжку та грабіж. Вона вимагає неухильної чесності в найнезначніших життєвих справах. Вона забороняє шахрайство у торгівлі та вимагає справедливого розрахунку з боргами або ж у видачі заробітної плати. Ця заповідь говорить про те, що будь-яка спроба отримати вигоду за рахунок чиєїсь недосвідченості, слабкості чи нещастя записується як обман у небесних книгах.

«Не свідчи хибного свідчення на ближнього твого».

Будь-яка брехня, будь-яка спроба чи намір обдурити нашого ближнього включається до цієї заповіді. Намір обдурити породжує обман. Одним поглядом, жестом, виразом обличчя можна так само успішно збрехати, як і словами. Будь-яке навмисне перебільшення, натяк чи наклеп, розраховані на те, щоб справити хибне або уявне враження, або навіть опис фактів, але що вводить в оману, є брехнею. Цей принцип забороняє будь-яку спробу зганьбити репутацію нашого ближнього, або малюючи дійсність у хибному світлі, або необґрунтованими підозрами, лихослів'ям чи плітками. Навіть навмисне замовчування правди, яке може зашкодити іншим, є порушенням дев'ятої заповіді.

«Не бажай дома ближнього твого; не бажай дружини ближнього твого, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, нічого, що є у ближнього твого».

Десята заповідь натякає на коріння всіх гріхів, застерігаючи від себелюбних бажань, які є джерелом беззаконних вчинків. Той, хто в послуху Закону Божому побоюється навіть у своєму серці мати гріховне бажання того, що належить іншим, не зробить жодного безчесного вчинку по відношенню до ближніх.

Такими є десять священних принципів Декалога, вимовлених серед грому і вогню, що чудово висловили силу і велич великого Законодавця. Проголошення Закону Божого тому супроводжувалося таким могутнім проявом Його сили і слави, щоб народ ніколи не забув цього, щоб люди перейнялися глибокою повагою до Творця Закону, Творця неба та землі. Бог також бажав показати всім людям святість, важливість і непохитність Свого закону.

Комментариев нет:

Отправить комментарий