пятница, 13 января 2023 г.

ЖЕРЕБ

 






ОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

 

 

   ЖЕРЕБ - єврейською «гораль», грецькою «клеронс» - засіб, описаний у Біблії, за допомогою якого Бог оголошує Свою волю і відкриває таємниці.

   Приклади:

   Чис 34.13 і Нав 14.2 - Розділ землі між колінами відповідно до їх чисельності.

   Нав 7.16-18 - З'ясування, через що ізраїльтяни зазнали поразки при Гаї (це був Ахан).

   1 Сам 10.20-21 - Обрання Саула першим Ізраїльським царем.

   Йона 1.7 - Визначення на кораблі, що йде в Фарсіс, хто винуватець шторму - пророк Іона.

   Дії 1.21-26 - Обрання дванадцятого апостола замість Юди із двох кандидатів.

   Немає жодного сумніву, що жереб відкриває волю Бога, і про це говориться також у притчах Соломонових: «У підлозі кидається жереб, але все рішення його - від Господа» (Прип 16.33). У ритуалі на Судний день також використовувалися жеребки (Лев 16.5-10).

   Результат жереба не є випадковим, результат чого Бог не визначає чи реагує пасивно. Жереб є тим, результат чого не підвладний людям, але повністю підвладний Богу.

   Рішення Бога може залежати від стереотипів людей. Так, вибір Саула на царство пов'язаний з тим, що головними перевагами царя народ вважав високий зріст, атлетичну статуру та зовнішню красу. Це виявилося помилкою, і наступний цар, Давид, був помазаний на царство ще в юності і не мав вищевказаних якостей, зате мав зовсім інші: скромність, шляхетність, сміливість, світлий розум, а головне сильну віру.

* * *

   Виникає питання: а як же лотереї та інші азартні ігри?

   Відповідь наступна:

   Мета рулетки з металевою кулькою, гральних кісток, автоматів - «одноруких бандитів» тощо зовсім інша. Це спроба придбати гроші легко замість того, щоб отримати їх в результаті праці. Для більшості людей це призводить до втрати і того, що є, а саме розорення, але і тих, хто виграв великі суми, ці гроші не роблять щасливими. Загалом ці явища зі світу гріха перебувають поза Божих рамок, отже, у світі випадковостей панує сатана.

   Те саме можна сказати і про інші речі за межами Божих рамок, тобто Його слова та заповідей (містика та окультизм, астрологія і чаклунство тощо).

* * *

   Нарешті, треба сказати, що є більш надійні засоби, ніж жереб.

   Перше і доступне для всіх вже зараз - це сама Біблія. У ній містяться Божі заповіді - Десятислів'я - які мають бути головними принципами нашого життя у незмінному вигляді, у тому числі четверта заповідь про суботній день. Але, крім того, ще сотні та тисячі конкретніших рекомендацій для різних життєвих ситуацій.

   Друге давалося Ізраїлевому народу і церкві не завжди. Це дар пророцтва. Перші християни кидали жереб до П'ятидесятниці, а після зішестя Святого Духа, необхідність у жеребі відпала і його скасували (Дії 5.3,11.15-18,13.2,16.6-9).

   В останні дні цей дар теж проявить себе.

Комментариев нет:

Отправить комментарий