четверг, 30 ноября 2023 г.

ЗАЛИШОК

 






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

   За всі століття трагічної історії Землі існував так званий залишок - ті, хто був вірними Богові і ті, кого Він вважав Своїми.

   Як ми знаємо, у допотопному світі серед нащадків Адама та Єви був два типи людей - каїніти, які робили, що хотіли, та сифіти, які поклонялися Богу та дотримувалися Його закону заповідей. Це загальний принцип, як у тому, що є дві групи людей. Але буває так, що багато хто з першої групи залишає Бога, а залишається тільки залишок. Не приховуємо, що, навпаки, люди з другої групи (грішники) каються і приходять до Бога.

   Згодом каїніти та сифіти через близькі стосунки змішалися між собою, і вірних майже не лишилося. Нам відомо про патріархів від Сифа до Ноя і, мабуть, були ще й інші. Особливою людиною був праведник Енох, узятий живим на небо.

   Коли розпустилися всі, залишилися з Богом тільки Ной та його сім'я, лише 8 людей. Під час потопу залишилися і вижили тільки вони, решту знищено, оскільки вони зайшли занадто далеко.

   І знову більшість нащадків Ноя розпустилися, про це свідчить епізод із вавилонською вежею. Все людство стало ідолопоклонниками (хоча з тих, хто не чув про Бога, але жив по совісті, багато хто буде врятований), і в цей момент Бог обирає Авраама, який відповідає на Його заклик, і йде в землю Ханаанську. З того часу Божим залишком можна вважати його сім'ю, включаючи слуг, але не лише їх. Наприклад, був ще Мелхиседек, цар Салімський та священик.

   Основу ізраїльського народу становив згодом онук Авраама Яків, його 12 синів, і навіть онуки. У кількості 70 чоловік вони переселилися до Єгипту і там розмножилися за 400 років до кількох мільйонів. Бог продовжував вважати їх Своїми, незважаючи на те, що в Єгипті для них не було умов для збереження закону та дотримання заповідей, а потім вивів із Єгипту. Через відступ (золотий тілець і ремствування після повернення розвідників) з'явився новий залишок, бо колишні раби в землю обітовану не ввійшли.

   Були також гріхи і каяття багато разів у часи Ісуса Навина та суддів, коли ізраїльтяни починали служити ідолам і в бідах поверталися назад. Яскравим епізодом є вимога ізраїльтян поставити їм царя, хоча Ізраїль був теократією, і це не входило до Божих планів. Після смерті Соломона знову відбувається втрата більшості народу - спочатку десять колін північного царства впадають в ідолопоклонство, а потім відводяться в полон ассирійський і зникають. Південне царство також було переможено, і народ полонений Вавилоном. Також припиняє своє існування маленьке коліно Веніаміна. В цей момент Божим залишком стає коліно Юдине, або юдеї. Їхня частина повернулася на батьківщину, але більшість залишилася жити в країнах розсіювання стародавнього світу від Персії до Риму; проте й ті, й інші поклонялися Богу-Творцеві.

   Тяжкі часи випали на частку іудеїв у грецький період, коли греки намагалися викорінити зовсім їхню релігію. Це закінчилося повстанням Маккавеїв і перемогою, і багато вірних і відважних людей зберегли віру і стали залишком. Непростим був наступний римський період, і все ж таки він відрізнявся від попереднього - римляни правили на святій землі залізною рукою, але не втручалися в релігію іудеїв, а вимагали лише лояльності. На той час фарисейський іудаїзм став формальною релігією традицій та ритуалів, і було дуже мало щиро віруючих людей.

   Народження та початок місії Ісуса Христа призвели до зародження так званої церкви, основою якої стали апостоли. Ісус і перші Його учні були юдеями, і дуже довго проповідь стосувалася лише юдеїв, а язичників потім. Юдеї відкинули Христа, оголосивши римського кесаря ​​своїм царем і побивши Стефана камінням. Але треба сказати, що всіх юдеїв Бог не відкидав і не відкине (включаючи сучасних), корінь та головний стовбур залишилися назавжди.

   З другого до четвертого століття нової ери стався відступ у церкві, виникнення єресей та одержавлення християнства. Після цього переважна більшість християн відпала, ставши католиками та православними, бо їхня віра - суміш Біблії з язичництвом. Але й тоді був вірний залишок, який намагався зберігати істину у всій чистоті (вальденси, альбігойці, Джон Вікліф, Ян Гус та інші реформатори).

   Подальші події призвели до виникнення так званого протестантизму - лютеранської та англіканської церкви. Представники цих церков спочатку стали залишком, але потім відпали, коли ці релігії, ставши державними, самі забули істину і стали, як католики, переслідувати інакодумців.

   Приблизно в цей час з'являються конфесії, які на вигляд дуже близькі до того, чого вчить Біблія, і терплять позбавлення і гоніння: анабаптисти, баптисти сьомого дня, методисти та інші.

   Більшість офіційних церков (православ'я, католицизм, лютеранство), незважаючи на всі результати уважного вивчення Біблії, рішуче відкинули їх, і тоді Бог відкинув всесвітню християнську церкву, але не всю, а спорудив залишок згідно з пророцтвом з 12-го розділу Об'явлення з тих, хто вірить в Ісуса Христа і дотримується всіх Божих заповідей, включаючи четверту. Це адвентисти сьомого дня.

   Завдання церкви АСД - бути носіями чистої біблійної істини і готувати світ до Другого пришестя Христа, яке відбудеться незабаром згідно з ознаками, які Він назвав Сам. Але тут треба сказати, що не всі члени цієї церкви справді поклоняються Богу, деякі є такими лише за назвою, хоч вони хрестилися в адвентистів і записані в церковну книгу. Буде новий залишок: такі люди покинуть церкву, а замість них прийдуть інші люди зі світу.

   Це буде справді чистий і об'єднаний у любові залишок Бога. Вони зустрічатимуть живими друге пришестя Христа і саме їх, так само як воскреслених праведників минулого, Він візьме з Собою туди, де приготував їм місце - у Своє нескінченне Царство назавжди!

Комментариев нет:

Отправить комментарий