воскресенье, 4 декабря 2022 г.

ЩО ТАКЕ СМЕРТЬ

 






????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

   Серед розповідей про численні чудеса, які чинив Ісус Христос, згадується воскресіння Лазаря, брата Марії та Марфи, на четвертий день після його смерті: «І вийшов померлий, обвитий по руках і ногах поховальними пеленами, і обличчя його обв'язане було хусткою. Ісус каже їм: Розв'яжіть його, нехай іде» (Іван 11.38-44).

   Коли хочуть підкреслити, що людина дивом зцілилася від тяжкої недуги, її називають «воскреслим Лазарем». Також воскресінням Лазаря іноді називають старі, як світ, ідеї чи організації, повернуті із забуття життя.

 

   Але якщо навіть і правда - жива і нітрохи не змінилася стара людина, - хіба саме вона характерна для нашого часу? Здебільшого люди цього типу - Лазарі, яких не воскресить навіть чудова сила мистецтва.

                              (М.Горький, «Нотатки читача»)

 

                                                                           * * *

 

   Цей новозавітний уривок є вченням Самого Христа про те, що смерть подібна до сну, а воскресіння з мертвих - пробудженню, як видно з наступних слів: «Лазар, друг наш, заснув; але Я йду розбудити його» (вірш 11). Безсмертної душі, що вилітає з тіла, не існує, а в смерті свідомого стану немає (Псалом 146.4, Єклезіяст 9.5-6,10). Це не тільки язичницькі вірування, а й брехня, яку вигадав сам сатана (Буття 3.4). Безсмертний лише Бог (1 Тимофію 6.16).

 

   А тепер доречно згадати іншого Лазаря з усім відомої притчі.

   Справа в тому, що юдеї за часів Христа вірили в безсмертя душі і в те, що після смерті праведники потрапляють до раю, а грішники до пекла. Вони вірять у це і до цього дня і ще в те, що під час сну душа вилітає з тіла і повертається лише вранці. Перша ранкова молитва іудея саме є вдячністю за повернення його душі в тіло (до речі, так вважали і давні єгиптяни). Цією притчею Христос не вчить, що душа безсмертна, а тільки хоче сказати, що кожна людина вирішує свою вічну долю, поки вона жива, після її смерті вже нічого не можна виправити і не допоможуть ні молитви за мертвих, ні пожертвування грошей до церкви, ні замісне хрещення за померлого та ніщо інше.

   Притчу про багатія і Лазаря (Лука 16.19-31) не можна вважати буквальною, оскільки:

1. Людина не може бачити без очей, чути без вух і думати без мізків, крім того, дивно, що в цій розповіді у душ є пальці та язики.

2. Яких величезних розмірів має бути лоно Авраамове, щоб вмістити всіх праведників, і куди поділися ті, хто народився до Авраама?

   До того ж у той час (та й зараз) вважалося, що жебрак не може бути праведником, а багатство - це Боже благословення та порятунок можна купити за гроші. Однак Біблія вчить навпаки: гроші, здобуті шляхом жадібності, підлості та обману, приведуть людину не до порятунку, а до смерті.

 

   «Бо ось, всі душі - Мої: як душа батька, так і душа сина - Мої: душа, що грішить, та помре» (Єзекіїль 18.4).

   «Бо Я не хочу смерті вмираючого, говорить Господь Бог; але зверніться, і живіть! (вірш 32).

   «Відплата за гріх - смерть, а дар Божий - життя вічне у Христі Ісусі, Господі нашому» (Римлянам 6.23).

Комментариев нет:

Отправить комментарий