пятница, 7 апреля 2023 г.

ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ

 






????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

   Будь-яка істота з вільним розумом підлягає відповідальності за свої дії (Рим 2.3).

   Кожна людина зі здоровим глуздом, вчинивши злочин проти цивільних законів, викликається на суд і після розгляду підлягає покаранню. Буває, що винного виправдовують на певних умовах.

   На нас лежить подвійна відповідальність:

1. Перед державою

2. ПЕРЕД БОГОМ

   Порушення Божественних законів призводить до пошкодження здоров'я, до розладу та скорочення нашого життя, яке захищено Божим законом.

   За ці порушення нам доведеться дати відповідь на Божому суді.

   Існують різні думки про суд Божий. Що ж про це говорить Біблія?

 

                   Суд для всіх людей неминучий

   Тільки це я знайшов, що Бог створив людину правою, а люди пустилися в багато помислів.

                                                                                         Еклезіяст 7.29

   Дуже часто в наше серце вкрадаються злі думки і збивають нас із прямого шляху. Бог дав нам вільну волю як до добра, так і до зла.

   При цьому Вiн залишив за собою право спрямовувати людину до добра і до правди (не нав'язуючи своєї волі):

   І вуха твої будуть чути слово, що говорить позаду тебе: «ось шлях, ідіть по ньому», якби ви ухилилися направо і якби ви ухилилися наліво.

                                                                                         Ісая 30.21

   Ми, безперечно, не раз чули голос Божий.

 

   При цьому ми повинні пам'ятати, що відповідаємо за свої справи:

   Ходи дорогами серця твого і видінням очей твоїх; тільки знай, що за все це Бог приведе тебе до суду.

                                                                                         Еклезіяст 11.9

   Вірш 2 Кор 5.10 говорить нам про те, що перед судом постануть ВСІ БЕЗ ВИКЛЮЧЕННЯ, бо всі були в змозі відрізняти світло від пітьми, добро від зла, правду від неправди, а отже, ПІДЛІГАЮТЬ ВИПРАВДАННЮ АБО ОСУДЖЕННЮ.

   Наступна звістка про суд висловлена ​​в давнину:

   І сказав я в серці своєму: «Праведного і безбожного буде судити Бог; тому що час для всякої речі та суд над усякою справою там».

                                                                                         Еклезіяст 3.17

 

   Для суду призначено певний час (Дії 17.31).

   Ніхто не може уникнути суду, як ніхто не може уникнути свого кінця - смерті (Екл 12.14).

   Ми маємо приготуватися до суду, а саме:

   Бог нині наказує усім людям усюди покаятися.

                                                                                         Дії 17.30

 

                   За що ми підлягаємо до суду?

   На суді Божому ми засуджені не лише за вбивство, крадіжку, розпусту, образи, як у земних судах, а й за провини, які здаються нам незначними. Наприклад, за свої слова (Матв 12.36, Прип 10.19).

   Якщо маєш час подумати, перш ніж почати говорити, то подумай, чи варто, чи потрібно говорити, чи не може зашкодити комусь те, що ти хочеш сказати... Слово може не тільки убити, а й зробити зло гіршим за смерть.

                                                                                         СААДІ

   Від плоду уст людини наповнюється черево його; твором уст своїх він насичується.

                                                                                         Приповісті 18.21

   Ми відповідальні за наші думки, спонукання, а не тільки за вчинки та дії (Іс 65.6-7, Об'явл 20.12).

   Людина у своїй пам'яті реєструє всі слова. Звуки нашого голосу та наші дії записуються сучасною технікою та швидко передаються на великі відстані. ТАКОЖ І ВСІ ВІДОМОСТІ ПРО НАШЕ ЖИТТЯ ЗАПИСАЮТЬСЯ В НЕБЕСНІ КНИГИ.

   Тому не судіть ніяк до часу, доки не прийде Господь, який висвітлить приховане...

                                                                                         1 Коринтян 4.5

   Якщо ми порушуємо хоча б одну із заповідей (не порушуючи інші), це не звільняє нас від відповідальності (Як 2.10-12).

 

                   Хто буде помилуваний і хто засуджений?

   Умовою помилування є визнання своєї провини (Прип 28.13, 1 Іван 1.8-9). Для цього слід сповідати свої гріхи.

 

   Перед ким сповідатись?

1. Сповідайтеся перед Богом, бо тільки Він Один може зняти з нас провину (Пс 32.5).

2. Визнайте один перед одним у своїх помилках (Як 5.16). Якщо ви дали своєму другові привід до спокуси або чимось образили його, то необхідно зізнатися в цьому перед ним, а його святий обов'язок - вибачити. Після цього необхідно благати Бога про прощення, бо блаженний брат - Його творіння, і, грішаючи проти брата, ми грішимо проти Бога.

   Єдиний засіб пізнання гріха - Закон Божий:

   Я не інакше дізнався про гріх, як за допомогою закону.

                                                                                         Римлянам 7.7

   Необхідно вникнути у значення закону, щоб перевірити, чи ми живемо відповідно до нього, після чого сповідувати гріх, тобто порушення закону.

 

   Гріх прощаються нам тільки тоді, коли ми, сповідавши, ЗАЛИШУЄМО ЇХ (1 Іоанн 1.7). Несповіданий гріх залишається на нашій душі і є причиною нашого засудження (Пс 51.5). Не може бути прощений довільний гріх (Єр 7.9-10).

 

   Інша річ, якщо ми згрішили через незнання:

   Якби Я не прийшов і не говорив до них, то не мали б гріха, а тепер не мають вибачення у своєму гріху.

                                                                                         Іван 15.22

   Якщо ми згрішили мимоволі, через недогляд чи помилку, згадаємо про те, що ми МАЄМО ХОДАТАЯ (1 Іван 2.1-2). Тут сказано: Покликання християнства в тому, щоб ми не грішили.

 

   Помилування залежить від милостивого ставлення нас до наших ближніх:

   Блаженні милостиві, бо вони помиловані будуть.

                                                                                         Матвій 5.7

 

   Отже, знаючи:

- що для прощення нам необхідно визнавати свою провину, і ми це робимо;

- що ми сповідуємо свої гріхи перед Богом і визнаємо свої помилки перед тими, кого образили або ввели у спокусу;

- що ми розуміємо сенс Закону Божого і намагаємося наслідувати його;

- що ми залишаємо те, що, після нашого незнання, поставлене нам у гріх;

- що Христос може пробачити нам навіть ті гріхи, які поставлені нам після навернення (допущені помилково або недогляду), якщо ми сповідуємо їх перед Богом;

- що ми милостиві до інших, і тому Бог милостивий до нас -

   МИ МОЖЕМО НЕ СТРАШИТИСЯ БОЖОГО СУДУ. ХРИСТОС - НАШ ЗАМІСНИК, ХОДАТАЙ І ЗАХИСНИК.

Комментариев нет:

Отправить комментарий