среда, 14 декабря 2022 г.

ПРИНЦИП

 






§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

 

 

«Радійте завжди в Господі ; І ще говорю: радійте».

                                             Фил 4.4

 

                            8. Принципи дотримання суботи

 

   Сьомий день тижня приносить у дім кожного релігійного єврея спокій та гармонію, які змінюють турботи та напругу шести робочих днів: йде хвилювання і поспіх; на зміну їм приходить "Шабат" - день миру. Євреї називають суботу королевою, чекають на неї, як наречену, і готуються до зустрічі. Все має бути чистим, світлим і святковим до приходу суботи - і житло, і одяг, і тіло, і серце. Для євреїв субота - благословенний острів в океані часу.

   Адвентисти Сьомого Дня поділяють це стародавнє уявлення про суботу. Четверта заповідь розташована в самому центрі Закону і свідчить про те, що Бог любить нас, цінує та поважає як особистість. Тому Він не обрав особливе місце зустрічі з Ним, але вчинив незрівнянно краще - освятив для цього певну частину часу. Він закликає чоловіка, що має справу з матеріальними речами, вступити з тим, що є Дух, у тісне, довірливе спілкування цього дня.

   Субота - не тільки пам'ятник творіння та спокутування, знамення спокою та вірності, день спілкування з Богом, Який не залишає нас, і один з одним. Це ще й знак спорідненості: у нас один Батько, а ми - члени однієї сім'ї, брати та сестри.

   Все вищезгадане дозволяє нам зрозуміти, як треба святкувати цей день.

 

                            8.1. Звичайні відносини; знамення спокою та день спілкування

   «Якщо ти втримаєш ногу твою заради суботи від виконання забаганок твоїх… і пошануєш її тим, що не будеш займатися звичайними твоїми справами… то матимеш радість у Господі…» (Іс 58.13-14). У суботу необхідно заради Господа залишити всі справи, які можливо не робити цього дня. Це - повсякденна праця підвищення добробуту, по господарству чи з метою заробітку. Це також всі види операцій з грошима (багато християн присвячують Богу всього одну годину, відвідуючи церкву в неділю, а залишок дня проводять у ходіння по магазинах). Це не тільки праця, але і всі види задоволень - катання на атракціонах, розважальні телепрограми та ін. Все це необхідно для того, щоб зробити суботу справжнім днем ​​спокою та спілкування від заходу до заходу сонця (Лев 23.32). «Я заспокою вас» - говорить Христос (Матв 11.28). Без дотримання суботи досягти цього спокою неможливо. «Бо сказано про сьомий день так: «І спочив Бог у день сьомий від усіх діл Своїх»... Тому для народу Божого ще залишається суботство. Бо хто ввійшов у Його спокій, той і сам заспокоївся від діл своїх, як і Бог від Своїх. Отож постараємося увійти в цей спокій, щоб хто за тим же прикладом не впав у непокору» (Євр 4.4, 9-10). «Так само, як Господь припинив справи творіння, і спочив у суботу, і благословив цей день, так і людина повинна залишити повсякденні заняття і присвятити священний час здоровому відпочинку…» (Е.Уайт, «Бажання віків», гл.21) . Для закінчення справ Бог передбачив день приготування - п'ятницю (Вих 16.23).

 

                            8.2. Добро

   Чи потрібно і чи можна в суботу робити добрі справи?

   Є у правознавстві термін «злочинна бездіяльність». Ісус якось сказав: «Чи має в суботу добро робити, чи зло робити? Душу врятувати, чи занапастити?» (Марк 3.4).

   Часто буває так, що людина потребує нашої негайної допомоги. Наприклад, вона може померти, якщо не відвезти його до лікарні та не зробити операцію чи переливання крові. У цьому випадку не можна відкладати таку справу заради суботи.

   Сам Ісус зціляв у суботу тих, хто цього потребував. В Євангеліях записано про сім таких зцілень:

   1. Лука 6.6-11 - зцілення сухорукого

   2. Лука 13.10-17 - зцілення скорченої жінки

   3. Лука 14.1-6 - зцілення хворого на водяну хворобу

   4. Лука 4.31-37 - зцілення одержимого нечистим духом

   5. Лука 4.38-39 - зцілення тещі Симона від гарячки

   6. Іван 5.5-10 - зцілення паралізованого у Віфїзді

   7. Іван 9.1-14 - зцілення сліпого

   Він говорив фарисеям, які звинувачували Його в порушенні суботи: «Якби ви знали, що означає: «Милості хочу, а не жертви»... Хто з вас, маючи одну вівцю, якщо вона в суботу впаде в яму, не візьме її і не витягне? Скільки ж людина дорожча за вівцю! Отже, можна в суботу робити добро» (Матв 12.7, 11-12). Ісус не просто зцілював фізичні немочі, але й душу людини. «Допомога стражденним, розрада плачучим - це акт любові, що прославляє Божий святий день» (Е.Уайт, «Спокута», № 3, с.46). «Бог не вважатиме невинним того, хто в суботу не захотів надати допомогу нужденним… Бог не бажає, щоб Їм створені істоти страждали від болю, тоді як цей біль можна полегшити в суботу ... Субота не повинна бути днем ​​бездіяльності» (Е. Уайт, «Бажання століть», стор ориг. 207).

 

                            8.3. «Субота для людини» ; Ісус і фарисейське вчення про суботу

   Сатана - ворог Божого закону - чудово знав, що йому буде важко воювати проти таких заповідей, як «не вбивай» і «не кради»: всі, хто читає їх, розуміють, що в будь-якому разі вбивство та крадіжка - це зло. Те саме можна сказати і про сім інших заповідей. Тому він направив усю свою ненависть на заповідь про суботу. Він вирішив, що найкращий спосіб викликати у людей огиду до «єврейської суботи» - це через своїх агентів накласти на неї безліч небіблейських обмежень та заборон.

   Основні суботні заборони містяться в «Мішні» - іудейських переказах: вони забороняють у суботу переносити предмети з місця на місце, запалювати та гасити вогонь, написати або стерти 2 літери, зривати та розтирати руками колосся (див. Марк 2.23-24 - це вважається жнивою і молотьбою) і начхати на траву (це вважається поливом). Є й інші заборони, всього їх понад п'ятдесят («Трактат про суботу» (Traktat Sabbat VII, 2, переведено в Eduard Lohse, Umwelt des Neuer Testaments. Stottingen, 1971, с.128). Всі ці заборони єврейська дитина мала вивчити до дванадцяти років. І сатана досягав своєї мети: єврей змалку ненавидів цей день.

   Секта есеїв пішла ще далі: вони забороняли в суботу приймати пологи у худоби, витягувати тварину і навіть людину, що впала в яму, відкривати закупорений посуд, посилати на роботу найманця та язичника, брати на руки та носити немовля («Дамаський документ» (Dam. X, 14-XII, 18, поміщено в J.Leipoldt, W.Grundmann. Umwelt des Christentums II, Berlin, 1970)). Йосип Флавій писав про ессеїв: «Вони суворіші за інших юдеїв уникали роботи в суботу і тому... в день спокою навіть не наважувалися будь-яку посудину зрушити з місця або виконати свою потребу»                    ( «Іудейська війна», 11, 8.9).

   Ісус завжди засуджував таке безумство. Він разом з Отцем створив суботу для людини (не тільки для євреїв), а не для людину для суботи (Марк 2.27). Цей вислів перегукується з Талмудом, який суперечить сам собі.

   «Якщо юдейське тлумачення закону вірне, то неправий Єгова, Який, створивши небо і землю, і життя на ній, невпинно дбає про її підтримку... Чи має Господь заборонити сонцю підніматися в суботу? .. У такому разі люди втратили б плоди землі та всі благословення, які дозволяють радіти життю. У природі все має йти своєю чергою. Якби Бог на мить забув про землю, людство загинуло» (Е.Уайт, «Бажання століть», гл.21).

   ГОСПОДЬ Ісус засуджував перекручення вчення про суботу, але це НЕ ДАЄ НАМ ПРАВО  ВЗАГАЛІ ВІДМОВИТИСЯ ВІД СВЯТКУВАННЯ СУБОТИ АБО ПЕРЕНОСИТИ ЙОГО НА НЕДІЛЮ.

 

                            8.4. Не буква, а дух заповіді

   Насамкінець необхідно сказати ось що: недостатньо знати, що потрібно і чого не потрібно робити в суботу. Недостатньо це виконувати. Формальне дотримання суботи як виконання неприємного обов'язку не рятує та не приносить користі. Освячення відбувається тільки тоді, коли в святий день людина приходить до Господа з відкритим серцем і щиро висловлює Творцеві свою вдячність і радість спілкування з Ним (Ам 8.4-7, Рим 7.6): «Служіть Господу з радістю; Ідіть перед лицем Його з вигуком!.. Цього дня створив Господь: зрадіємо і звеселімося в нього! (Пс 100.2, 118.24)

 

                                                                              №137

                                                                             Який солодкий день святий для нас,

                                                                             І як відрадний серцю час,

                                                                             Коли приходимо до Божого дому

                                                                             І пісню хвали співаємо.

                                                                               Господь серця нам просвітив

                                                                               І ввів у спокій, благословив.

                                                                               Заспівайте всі хвалу Творцеві

                                                                               Небесному Батькові.

                                                                             Нема солодше нічого,

                                                                             Як славити Бога свого,

                                                                             У святий день співати Йому псалом,

                                                                             Прийшовши до Господнього дому.

                                                                                                              В.Т.

Комментариев нет:

Отправить комментарий