пятница, 16 февраля 2024 г.

ВИПРАВДАННЯ

 






************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

Що є гарантією нашого виправдання?

«Щоб, виправдавшись Його благодаттю, ми за надією стали спадкоємцями вічного життя» (Тит 3.7).

 

Завдяки чому кожен грішник може отримати цей дар благодаті для виправдання від своїх гріхів?

«Тому тим більше нині, виправдані Його (Христа) кров'ю, спасемося Ним від гніву» (Рим 5.9).

 

Як здійснюється виправдання?

«Бо ми визнаємо, що людина виправдовується вірою, незалежно від справ закону» (Рим 3.28).

 

Як людина може бути виправдана?

«Але ж, дізнавшись, що людина виправдовується не ділами закону, а лише вірою в Ісуса Христа, і ми увірували в Христа Ісуса, щоб виправдатися вірою в Христа, а не справами закону» (Гал 2.16).

 

Який яскравий приклад на сторінках Святого Письма пояснює зміст і суть виправдання?

«І вивів його (Авраама), і сказав: Подивися на небо, і порахуй зірки, якщо ти можеш порахувати їх. І сказав йому: стільки буде в тебе нащадків. Авраам повірив Господу, і Він поставив йому це на праведність» (Бут 15.5-6).

 

Що говорить Писання про таку праведність?

«І знайтись у Ньому не зі своєю праведністю, яка від закону, а з тою, що через віру в Христа, з праведністю від Бога за вірою» (Фил 3.9).

 

На якій підставі дарується виправдання?

«І дар не як суд за одного грішника; бо суд за один злочин до осуду, а дар благодаті на виправдання від багатьох злочинів» (Рим 5.16).

 

Як чого дарується відплата всім, хто робить добрі справи?

«Відтворення тому, хто робить провину, не з милості, а за обов'язком» (Рим 4.4).

 

За якої умови віра ставиться людині в праведність?

«А не тому, хто чинить, але вірує в Того, Хто виправдовує нечестивого, віра його ставиться в праведність» (Рим 4.5).

 

Чому благодать, яка є основою нашого виправдання, не має нічого спільного з праведністю у справах?

«Але, якщо з благодаті, то не за справами; інакше благодать не була б уже благодаттю. А якщо у справах, то це вже не благодать; інакше справа не є вже діло (закону)» (Рим 11.6).

 

Чому Бог виправдовує і юдеїв, і язичників?

«Невже Бог є Бог юдеїв тільки, а не язичників? Звісно, і язичників; тому що один Бог, Який виправдає обрізаних по вірі і необрізаних через віру» (Рим 3.29-30).

 

Яке твердження в Біблії свідчить про віру Авраама?

«Не похитнувся в обітниці Божим невір'ям, але був твердий у вірі, віддавши славу Богу, і цілком впевнений, що Він сильний і виконати обіцяне» (Рим 4.20-21).

 

Що принесла Авраамові його віра?

«Тому й зарахував йому як праведність» (Рим 4.22).

 

Чи буде нам віра в праведність?

«А втім, не щодо нього одного написано, що ставилося йому, а й щодо нас: ставиться і нам, віруючим у Того, Хто воскресив з мертвих Ісуса (Христа), Господа нашого» (ст.23-24).

 

Чому ми виправдовуємося вірою в те, що Христос помер і воскрес заради нашого виправдання?

«Який відданий за наші гріхи і воскрес для виправдання нашого» (Рим 4.25, див. 1 Кор 15.17).

Примітка. Воскресіння Ісуса Христа, обітованого насіння (Гал 3.16), було виконанням обітниці, даної Аврааму про те, що потомство його буде «як пісок на березі моря» (Бут 22.17), і, отже, віра Авраама, яка включала в себе і воскресіння Боже, була поставлена йому за праведність. Віра в Божі обітниці керувала всіма його вчинками та думками до кінця його життя, і це було зараховано йому у праведність (див. Євр 11.17-19).

 

Що нерозривно пов'язане із виправданням вірою?

«Отже, нехай буде відомо вам, мужі браття, що ради Його проголошується прощення гріхів, і в усьому, в чому ви не могли виправдатися законом Мойсеєвим» (Дії 13.38-39).

 

Завдяки Кому праведність ставиться за провину кожному віруючому?

«Бо, як непослухом однієї людини стало багато грішних, так і послухом Одного стане праведним багато хто» (Рим 5.19).

 

Яке старозавітне пророцтво підтверджує це?

«Господом буде виправдане і прославлене все плем'я Ізраїлеве» (Іс 45.25).

 

В якому ще пророцтві затверджується право віруючих у Христа отримати через Нього виправдання?

«Через пізнання Його Він, Праведник, Мій раб, виправдає багатьох, і гріхи їх на Собі понесе» (Іс 53.11).

 

Що може зробити Бог завдяки тому, що всякий віруючий звинувачує праведність Ісуса Христа?

«Під час довготерпіння Божого, до свідчення правди Його в даний час, нехай Він з'явиться праведним і виправдовує віруючого в Ісуса» (Рим 3.26).

 

Яким іменем названий у Біблії Христос, який виправдовує всіх віруючих у Нього?

«Ось настають дні, говорить Господь, і поставлю Давидові рослину праведну, і зацарює Цар, і буде чинити мудро, і чинитиме суд і правду на землі. За днів Його Юда спасеться, Ізраїль буде жити безпечно; і ось - ім'я Його, яким будуть називати Його: «Господь - виправдання наше!» » (Єр 23.5).

 

Яке особливе благословення ми отримуємо, виправдавшись Христом?

«Отже, виправдавшись вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа» (Рим 5.1).

 

Чим стає Христос для кожного, хто вірує в Нього?

«Бо Він мир наш, що зробив з обох одне і зруйнував перешкоду, що стояла посеред» (Ефес 2.14).

 

Виходячи з чого, Писання стверджує, що у грішника немає можливості для виправдання законом?

«Бо справами закону не виправдається перед ним жодна плоть; бо законом пізнається гріх» (Рим 3.20).

 

Як факт смерті Ісуса Христа підтверджує це?

«Не відкидаю благодаті Божої. Якщо ж законом виправдання, то Христос даремно помер» (Гал 2.21).

Примітка. У Посланні апостола Павла до Галатів і в багатьох інших книгах Нового Завіту слово «закон» означає іудейську систему праведності згідно із законом, або законництво, коли людина стає праведною завдяки механічному дотриманню релігійних правил і обрядів, що були запропоновані церемоніальним юдейським законом.

 

Що доводять будь-які спроби виправдатись справами закону?

«Ви, які виправдовують себе законом, залишилися без Христа, відпали від благодаті» (Гал 5.4).

 

Чому Ізраїль не досяг праведності?

«А Ізраїль, який шукав закону праведності, не досяг закону праведності. Чому? Бо шукали над вірі, а справах закону; бо спіткнулися об камінь спотикання» (Рим 9.31-32).

 

Що відкриває закон?

«Законом пізнається гріх» (Рим 3.20).

 

Що свідчить про те, що істинна праведність, здобута завдяки особистій вірі, не від справ закону?

«Але тепер, незалежно від закону, з'явилася правда Божа, про яку свідчать закон і пророки» (Рим 3.21).

Примітка. Тут слово «закон» означає перші п'ять книг Біблії.

 

Чи скасовує віра моральний Закон Божий?

«Отже, ми знищуємо закон вірою? Ніяк; але закон стверджуємо» (Рим 3.31).

Примітка. Сюди належить і четверта заповідь про суботу, тому що вона одна з десяти, моральна, а не церемоніальна.

 

Як Писання показує нам, що праведність, здобута завдяки Божій благодаті через віру, не дозволяє нам грішити далі?

«Що скажемо? Чи залишатись нам у гріху, щоб помножилася благодать? Ніяк. Ми померли для гріха: як же нам жити в ньому?» (Рим 6.1-2).

 

Чи віра виключає добрі справи?

«Але хочеш знати, безпідставна людина, що віра без справ мертва?» (Як 2.20).

 

Що є доказом щирої, живої віри?

«Покажи мені віру твою без справ твоїх, а я покажу тобі віру мою зі справ моїх» (вірш 18).

 

Що тоді є наочним свідченням істинного виправдання?

«Чи бачите, що людина виправдовується справами, а не тільки вірою?» (Як 2.24 і також вірш 22).

 

Яку велику жертву приніс Бог заради нашого виправдання та спасіння?

«Бо незнавший гріха Він зробив для нас жертвою за гріх, щоб ми в Ньому стали праведними перед Богом» (2 Кор 5.21).

Примітка. Лютер говорив: «Вчіться пізнавати Христа, пізнавати Христа розп'ятого. Вчіться співати Йому «нову пісню» і, покаявшись у своїх гріхах, говорити Йому: «Ти, Господи Ісусе! Ти моя праведність, а я грішник, за якого Ти помер! Ти взяв на Себе те, що я заслужив своїми гріхами, і дав мені те, що по праву належить лише Тобі. Ти, Господи, терпів те, що я заслужив, щоб я отримав те, що по праву належить лише Тобі» » (Мерл Д'Аубін, «Історія Реформації», книга 2, глава 8).

Комментариев нет:

Отправить комментарий